EL CAMINO DEL CID  

Op de fiets van Burgos naar Valencia

Auteur: Bert Sitters

Online te bestellen bij : Fietsvakantiewinkel

Inleiding
  

"Hier is de tijd werkelijk gesmolten, en toen voorgoed gestold.

De reiziger ziet de witte vlekken op de kaart steeds groter worden.

Er is niets te vermelden, hij voelt zich verloren in een put van eeuwen, belaagd door ruines.

De hete wind rolt met hem mee over de vlakte, en hij zal weinig mensen tegenkomen:

Soria is de meest verlaten provincie van Spanje.'

(Cees Noteboom, De omweg naar Santiago)

 

Deze tekst uit het boek van Cees Noteboom schiet ons regelmatig te binnen wanneer we door de provincie Soria fietsen. De provincie die door de leegte zo'n grote indruk op ons maakt. "Hoe voelen de mensen zich die hier nog wonen, wat denken ze, zijn ze onrustig of blijven ze hier wonen omdat ze hier juist de rust vinden die wij proberen in onze vakanties weer terug te vinden" zijn gedachten die door mijn hoofd dwarrelen.

Ondanks de grote inspanning die wij moeten leveren op deze tocht, hebben we heel sterk de rust ervaren die er heerst in de verlaten gebieden waar we door trekken. De rust, maar ook de vriendelijkheid van de mensen waarop het jachtige leven nog geen vat heeft gekregen. Ze lijken gelukkig, tevreden met hun bestaan, niet direct hongerend naar meer. Tenminste de mensen die er nog wonen. Want niet voor niets staan er zoveel huizen leeg.

In het verhaal wordt regelmatig genoemd dat wij de tocht zwaar vinden. Het is natuurlijk onze beleving, maar wij zijn toch redelijk getrainde mensen en de eerlijke beschrijving van Bert Sitters, hij is heel duidelijk over de zwaarte van de tocht, mag niet worden weggewimpeld met "het zal wel mee vallen". De lange 9 10 % hellingen zijn erg pittig en vaak heb ik die ene zin uit de routebeschrijving van Bert voor mijzelf herhaald: "laat je niet opjagen, kijk eens achterom, geniet van het uitzicht. Je komt uiteindelijk wel een keer boven".

Voor ons is dit tot nu toe de zwaarste tocht geweest die wij gefietst hebben. 

Wie wij zijn? Henk en Henny Rave, respectievelijk 55 en 53 jaar oud, beiden een baan,  maar daarnaast in de vrije tijd vaak druk met bewegen. Dat kan hardlopen, wandelen of fietsen zijn. Al een paar keer eerder hebben we een lange fietstocht gemaakt in de zomervakantie. De eerste fietstocht was vanuit Beekbergen naar Ste Marie de la Mer, oftewel "de groene weg naar de Middellandse Zee" van Henk Eikelboom en Aart van Rossum. Verder zijn we nog een keer vanuit huis naar Florence gefietst; dan weer de routebeschrijving volgend van  Paul Benjaminse uit "Onbegrensd fietsen van Amsterdam naar Rome", dan weer een stuk de beschreven route volgend van Hans Reitsma, "Fietsen naar Toscane". Misschien komt het er nog een keer van ook deze verhalen  op de Website te zetten. Belangstellenden kunnen de tekst van het verslag eventueel bij mij opvragen.

Terug naar index