Andalusië per fiets 2005

Brief aan Raúl González

Voor het laatst bijgewerkt op 7-08-2005

Home
Inleiding
Trajectgegevens

 

20/5 Vertrek Beekbergen
21/5 Sevilla
22/5 Naar Cazalla
23/5 Naar Hornachuelos
24/5 Naar Córdoba
25/5 Córdoba
26/5 Naar Zuheros
27/5 Naar Montefrio
28 /5 Naar Granada
29/5 Granada
30/5 Naar Guadix
31/5 Naar Laroles
1/6 Naar Trevelez
2/6 Trevélez
3/6 Naar Orgiva
4/6 Naar Alhama
5/6 Naar Colmenar
6/6 Naar Alhaurín
7/6 Naar El Burgo
8/6 Naar Grazalema
9/6 Grazalema
10/6 Rondrit Grazalema
11/6 NaarJimera
12/6 Naar Ronda
13/6 Ronda
14/6 Naar El Chorro
15/6 Naar Antequera
16/6 Naar Torremolinos
17/6 Bezoek El Torcal
  Torremolinos
21/6 Naar Beekbergen
   
 

Terugblik

 

 

Woensdag 25 mei 2005 Córdoba

Op stap met de flamenco's

Het is even goed opletten, waar je uit moet stappen als je met de bus naar het centro gaat. Een man stuurt ons gelukkig op tijd de bus uit.
Allereerst dwalen we door de joodse wijk Juderia, zwerven door de nauwe witte straatjes, ontbijten ergens en gaan dan naar de Mezquita. Allereerst laten we de ommuurde buitenkant met diverse toegangspoorten op ons inwerken. Wanneer je door de Puerta del Perdón naar binnen gaat, kom je uit op de patio de los naranjos, het plein met sinaasappelboompjes en een grote fontein, waar vroeger rituele wassingen plaatsvonden. Let op de irrigatiegleuven, die hier nog te zien zijn, indertijd door de Arabieren aangelegd.
De Mezquita is van oorsprong een grote Moskee uit de 8e eeuw, die later verder uitgebreid is. Binnen in de moskee is later door Keizer Karel de V onder druk van Rome een kathedraal gebouwd omstreeks 1523. We zijn erg onder de indruk als we 'het woud van zuilen' zien bij binnenkomst. We lopen naar diverse punten; je blijft maar kijken, kijken, verwonderen. Ik wijd er hier niet verder overuit. Er is genoeg over beschreven in diverse boeken, maar ik raad wel aan: ga er kijken. Het is overweldigend mooi.
Daarna zwerven we weer door de nauwe straatjes, door het beroemde bloemenstraatje Calle de las Flores, met aan het eind een intiem pleintje. Op een ander leuk pleintje eten we een salade met een glas witte wijn, waarna we geen zin meer hebben nog iets te ondernemen. Terug naar de camping dan maar...
Op weg naar de bushalte zien we steeds meer vrouwen in flamencojurken. En bij de bushalte wemelt het er van. Bussen rijden af en aan en iedereen stapt in. Henk vraagt waar ze heen gaan. Naar de Feria, kom, ga ook mee. Dus wij stappen ook in een bus vol flamenco's en zijn benieuwd waar we naar toe gaan. We komen uit bij een groot feestterrein, waar veel mensen zich al hebben verzameld. We lopen het terrein op waar aaneengesloten feesttenten in lange straten staan opgesteld. In de tenten staan rijen tafels en stoelen en er is een podium. We lopen een tent binnen en treffen het. Ze beginnen net met een flamenco-optreden. We zitten er met de neus bovenop. Daarna slenteren we verder over het terrein. Er komen koetsjes aanrijden, ruiters in mooie rijkleding, die hun paarden erg mooi laten lopen; bijna dansen. In bijna elke tent wordt gegeten en vooral daarbij gedronken. Het feest schijnt zeven dagen te duren, de meeste mensen sparen een heel jaar om aan het feria deel te kunnen nemen; we horen later dat bedrijven hun werknemers soms geld geven om eens lekker de bloemetjes buiten te kunnen zetten. We besluiten niet tot de avond te blijven. Als we nu al zien hoeveel drank er genuttigd wordt ....
In de bus terug vraagt Henk aan een vrouw hoe we weer naar de camping moeten reizen. Zij blijkt ook die kant op de gaan en we moeten haar maar volgen. Daarna: of we ook bezwaar hebben tegen een eindje lopen. Dus even later lopen we met haar richting camping en zij vertelt honderd uit. Henk kan haar redelijk begrijpen; de twee cursusjaren Spaans stellen hem aardig in staat zich te behelpen.
Bij de camping aangekomen is Henk z'n hak weer open. Het lastige is dat het bandje van zijn Teva precies over de wond schuurt. Waarom koopt die man nu niet gewoon een paar badslippers!!! Zucht, zucht.
Op karakter (volgens Henk) lopen we 's avonds naar de pizzeria - vanuit de camping rechtsaf - die we van harte kunnen aanbevelen. Oh, en ik heb campinggaz met bajonetsluiting; op deze camping verkrijgbaar.